Arte martiale

Home Page Despre mine Poze prieteni Mistere Prieteni Clubul de Sanda-Sanshou Dragon din Tg-jiu Magie si ocultism Arte martiale Poze de la antrenamentul de Sanda -Sanshou Diverse Favorite Links Page Guest Book Ceva arta Whats New Page Games

Artele martiale nu reprezinta doar niste miscari de gimnastica ,violenta sau duritate.Ele reprezinta un mod de viata , in care calirea trupului prin exercitii fizice se imbina in mod armonios cu dezvoltarea psihica.

Toti cei care practica arte martiale-in adevaratul sens al cuvintelor si nu doar o serie de exercitii fizice-realizeaza ca dezvoltareain plan spiritual este mult mai   importanta decat dezvoltarea in plan material  iar adevaratele virtuti sunt vointa, cinstea,curajul,altruismul si dragostea.

Mintea linistita, mintea calma, mintea in neclintire ne ajuta sa patrundem in profunzime (Master Chin Kung).

YIP MAN TAI SIFU

Marele Maestru Yip Man s-a nascut in data de 14 octombrie 1893, intr-o familie instarita de negustori din Foshan. El si-a inceput studiul in Wing Chun kung fu in anul 1899, in casa familiei sale, cu Maestrul Chan Wah Shun. Dupa moartea acestuia, a continuat studiul cu Ng Chung So (1905-1907). In timpul studiilor, pe care le face la Colegiul Sf. Stefan din Hong Kong, il cunoaste pe Leung Bik, al doilea fiu al Marelui maestru Leung Jon, impreuna cu care studiaza inca 4 ani de zile. Intre anii 1914-1937 Yip Man a lucrat in armata si in fortele de politie. S-a casatorit cu Cheung Wing Sing si a avut 4 copii: doi fii, Yip Chun si Yip Ching si doua fiice, Yip Ar Sum si Yip Ar Woon. In aceasta perioada, faima lui de expert in kung fu a crescut in provincie, dar totusi el nu a acceptat nici un elev.

In urma invadarii Chinei de catre Japonia (1937) este instaurat la conducere un guvern marioneta. Refuzand sa colaboreze cu noile autoritati, Yip Man a devenit foarte sarac. In aceasta conjunctura, intre anii 1941 si 1943, el incepe sa predea stilul Wing Chun. Intre anii 1945-1949, dupa capitularea Japoniei, incepe o perioada foarte plina din punct de vedere profesional, astfel incat Yip Man renunta la a preda Wing Chun.

La venirea puterii comuniste in China, el se refugiaza impreuna cu familia sa la Hong Kong, pierzand toate bunurile sale din China. Aici, la varsta de 56 de ani, este nevoit sa inceapa o noua viata. Cu ajutorul lui Lee Man incepe predarea Wing Chun Kung fu. In aceasta perioada are foarte multi elevi, devenind unul dintre cei mai respectati maestri din acea zona. Provocarile si luptele de strada la care au participat el si elevii sai au adus o reputatie deosebita pentru stilul Wing Chun in acea perioada. Pentru a-si verifica abilitatile, elevii sai participau deseori la lupte desfasurate in semilegalitate, fara reguli, fara protectii. Dupa cum spunea Yip Man adeseori, "Adevaratul kung fu se vede in lupta libera ". Aceste intreceri se desfasurau, de cele mai multe ori, pe alei laturalnice iar invingatorul era cel ce parasea ringul improvizat pe propriile-i picioare. In aceasta atmosfera a reusit stilul sa-si dobandeasca renumele de care se bucura si astazi.

Yip Man moare in casa sa din strada Tong Choi, in data de 1 Decembrie 1972. Avea 79 de ani.

CHOW TZE CHUEN SIGUNG

CHOW TZE CHUEN SIGUNG

Marele Maestru Chow Tze Chuen s-a nascut in 1925, in anul taurului dupa zodiacul chinezesc. Maestrul Chow s-a alaturat pentru prima data scolii de Wing Chun a Marelui maestru Yip Man situata in strada Lee Tat, districtul Yau Ma Tei Hong Kong, in anul 1955. In anul 1957 Yip Man a schimbat locul scolii sale din Yau Ma Tei in Li Cheng UK Estate. Situata intr-una din cele mai sarace si mai vechi zone din Hong Kong conditiile din noua scoala erau deplorabile, fiind un loc foarte mic, deosebit de cald (temperatura medie in Hong Kong pe timpul iernii este de cca 17-20° C), facilitatile sanitare elementare fiind absente. Din cauza acestei situatii putini elevi l-au urmat pe Yip Man, iar noi elevi nu prea existau. Pentru a-l ajuta, Maestrul Chow a organizat o grupa de Wing Chun alcatuita din colegii sai de munca de la compania de autobuze din Kowloon.

In timpul acestei perioade, Maestrul Chow, care atinsese nivelul Chum Kiu inainte de mutare, a fost invatat sistemul complet, cuprinzand toate formele cu mana goala, manechinul de lemn, Look Dim Boom Gwun (Bastonul lung), lovituri de picior, deplasari si forma Baat Jam Dao (Cutitele fluture). Aceasta perioada s-a intins intre anii 1957 si 1962. Maestrul Chow era totodata si asistentul lui Yip Man in transmiterea stilului catre noii veniti. Maestrul Chow a fost si unul din primii discipoli ce au reusit sa asimileze forma secreta a cutitelor fluture. In anul 1961, Yip Man a mutat din nou scoala in cladirea Hing Ip, de pe strada Castle Peak. Maestrul Chow a fost incurajat sa-si

deschida propria scoala in loc sa-l urmeze pe Yip Man in noul loc. Pentru a-i da binecuvantarea si pentru a-l incuraja pe acest drum, Yip Man i-a facut cadou, pentru noua scoala, un manechin de lemn cumparat din Guangzhou. Din acest moment Maestrul Chow a devenit unul din cei ce transmit mai departe arta Wing Chun.

Marele Maestru Yip Man a continuat sa rafineze abilitatile Maestrului Chow, chiar daca acesta din urma devenise independent. Yip Man ii vizita adeseori scoala pentru a vedea cum se desfasoara antrenamentele. In cursul acestor vizite a predat si alt un set la manechinul de lemn, specializat insa doar pe lovituri de picior. De asemenea il incuraja pe Maestrul Chow sa introduca cat mai multe tehnici de atac si aparare in Chi Sao (Maini lipicioase), spunand ca "Lut Sao Kin Kung Fu" ("Adevaratul kung fu se vede in lupta libera"). Maestrul Chow a incercat, prin munca sa de cativa zeci de ani, sa transmita mai departe sistemul complet de Wing Chun, asa cum l-a mostenit de la Marele maestru Yip Man, fara a cauta castiguri personale sau faima.

Templul Shaolin

Artele martiale chinezesti se impart in foarte multe stiluri si scoli, dar o mare parte din ele isi au locul de origine la Manastirea Shaolin  si se reunesc sub numele de ,, Boxul de la Shaolin".

Acest Templu budhist se afla in unul din cei cinci munti sacrii ai Chinei si anume in masivul Songshan.

Templul a primit numele de Shaolin, care in limba chineza inseamna,, padure tinara" , deoarece el se afla adapostit intr-un codru.

Avind o vechime de peste 1500 de ani, Templul Shaolin a cunoscut vremuri de glorie si dezvoltare dar totodata nu a fost crutat de dezastru. De trei ori a cazut prada flacarilor,care nu au lasat in urma decit citeva cladiri centrale.

Templul a fost reconstruit devenind in timp un centru important de arte martiale. Erau invitati maestrii foarte vestiti din tot imperiul, pentru a preda, imbunatatind continuu nivelul de pregatire al calugarilor si asimilind tot ce era mai valoros din diferite stiluri si scoli.

Datorita numelui sau celebru Templul Shaolin si-a pastrat si in prezent aceeasi faima, fiind cunoscut peste tot in lume.